«Για να μπορέσει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού προκειμένου να έχουμε ανοσία χρειάζεται να παραχθούν 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού όταν για όλες τις ασθένειες σε όλο τον κόσμο παράγονται πέντε δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων», ανέφερε στο «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.
«Είναι προφανές ότι είναι το ανώτατο επίπεδο παραγωγής φαρμάκων αυτό για το οποίο μίλησα. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα θέμα στην ουσία της παραγωγής και ένα θέμα στις προμήθειες που έχει αναλάβει η ΕΕ», συμπλήρωσε.
«Είναι επίτευγμα που έχουμε εμβόλια σε κόστος χαμηλότερο από αυτά που αγοράζουν οι τρίτες χώρες», τόνισε.
Στο ερώτημα πότε προβλέπει η Ευρώπη ότι οι πολίτες θα ‘πετάξουν τις μάσκες’ η κ. Σπυράκη ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρό το ερώτημά σας. Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός θα πρέπει να διατηρούμε τα μέτρα ασφαλείας μέχρις ότου επιτευχθεί το ποσοστό του πληθυσμού για την ανοσία. Τη μάσκα δεν τη βγάζουμε ούτε στο δρόμο, ούτε στο γραφείο παρα μόνο στο σπίτι μας. Με αυτό θα πορευτούμε για πολλούς μήνες μέχρι να έχουμε την απαραίτητη ανοσία».
«Ξεκινώντας από την υπόθεση των εμβολίων θεωρώ πως η Κομισιόν καλλιέργησε μία αναντίστοιχη προσδοκία και έκανε αναντίστοιχες εξαγγελίες σε σχέση με τη δυνατότητα που είχαν οι εταιρείες να παράξουν εμβόλια. Για να εξηγήσω στους ανθρώπους που μας ακούνε η ΕΕ διά της Κομισιόν έχει υπογράψει με 6+1 εταιρείες παροχή εμβολίων. Η διαφοροποίηση των παρόχων έχει σημασία για να μπορούμε να έχουμε ασφάλεια και να μπορούμε να έχουμε όλα τα διαφορετικά εμβόλια. Σε τρία από αυτά τα εμβόλια η ΕΕ έχει δώσει προκαταβολή διά της χρηματοδότησης της έρευνας ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο εμβόλιο. Είναι κοινή πεποίθηση νομίζω ότι δεν θα είχαμε εμβόλιο αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων να πέσουν στην έρευνα εμπροσθοβαρως. Έχουν πέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ εμπροσθοβαρώς στην έρευνα. Από εκεί και πέρα όμως είναι επίσης προβληματικό ότι ενώ η ΕΕ πήρε τις δεσμεύσεις των εταιρειών και τις έκανε εξαγγελίες ταυτόχρονα δεν κατάφερε να ελέγξει ότι οι εταιρείες δεν μπορούσαν να παράξουν την ποσότητα της δόσης.
Ερωτηθείσα γιατί οι εταιρείες δεν δίνουν την πατέντα ώστε οι χώρες να παράξουν μόνες τους τα εμβόλια σημείωσε: «Εγώ είμαι απολύτως μαζί σας. Όμως ξέρετε ότι αυτό συναντάει δύο ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα που συναντά έχει να κάνει με τις ίδιες τις πατέντες των εταιρειών που τις ανακάλυψαν και τις έφεραν εις πέρας. Το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να έχει προσβασιμότητα σε χαμηλές τιμές στα εμβόλια δεν δίνει όμως τη δυνατότητα να έχει την πατέντα. Το δεύτερο και θέλω να το ακούσουμε γιατί είναι σοβαρό, είναι η έλλειψη των πρώτων υλών. Το ανακοίνωσαν οι εταιρείες Pfizer / Biontech. Το ανακοίνωσε το Δεκέμβριο αλλά κανένας δεν άκουγε. Όταν είπε στις αρχές Δεκεμβρίου εξ όσων θυμάμαι ότι σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό να παράξει εκατό εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τον μειώνει στο μισό, στις 50 εκατ. Δόσεις γιατί έχει ένα πρόβλημα με τις πρώτες ύλες. Μάλιστα, οι FT είχαν γράψει τότε και ποια πρώτη ύλη λείπει. Ως εκ τούτου υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να δούμε ρεαλιστικά και πρέπει να ξέρουμε με τους διαφορετικές εταιρείες και τους διαφορετικούς προμηθευτές που παράγουν τα εμβόλια και μπαίνουν στη διαδικασία της έγκρισης δεν θα υπάρξει έλλειψη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αρρυθμία μεγάλη».
Για τα Ελληνοτουρκικά ανέφερε: «Είναι δύο τα επίπεδα. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Ένα είναι η πολύ ισχυρή πίεση που ασκούμε ως ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Να σημειώσω εδώ πως ως ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πήραμε με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση ζητώντας σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αυτή είναι η διατύπωση. (….)».
«Η υπεροπλία μας και η δύναμη αποτροπής μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο φάνηκε εξαιτίας των υπερσύγχρονων υποβρυχίων που είχε η ελληνική πλευρά και έτσι δεν χρειάζεται να εξοπλιστεί και η άλλη πλευρά με ευρωπαϊκά όπλα αντίστοιχα ούτως ώστε να υπάρχει ένα διαφορετικό ισοζύγιο στην περιοχή. Και το Δεύτερο βεβαίως είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί την ώρα που λέει στην Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απειλεί την Ελλάδα και συνολικά να παρεμβαίνει ανεξέλεγκτα στην επιχείρηση «Ειρήνη» του εμπάργκο όπλων να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί ενώ είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την ίδια ώρα να την εξοπλίζει με την τελευταίας τεχνολογίας όπλα».
Δεν πιστεύω ότι το συμβούλιο θα καταλήξει σε μία απόφαση πριν τον Μάρτιο και ενώ περιμένουμε από την πλευρά της Τουρκίας να καθίσει στο τραπέζι», σημείωσε.