Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού – Τι λένε οι ειδικοί | ενότητες, κοινωνία


Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού. 

Ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλάζει τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.   

Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοποστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος. 

«Καμπανάκι» από Σύψα: Παίζουμε με τη φωτιά 

Το καμπανάκι χτύπησε εκ νέου ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μετά τις εικόνες συνωστισμού στην Ερμού και σε άλλους εμπορικούς δρόμους. 

Ολοιμωξιολόγος μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας.

“Ήταν απογοητευτικό, η επιτροπή και η κυβέρνηση πήραν την απόφαση με λελογισμένο ρίσκο για το άνοιγμα, αλλά χθες ήταν παράλογο. Δυστυχώς παίζουμε με τη φωτιά. Και δεν ξέρω κατά πόσον με αυτές τις εικόνες η αγορά θα μπορέσει να παραμείνει ανοιχτή” υπογράμμισε.

“Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες” πρόσθεσε.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων τονίζοντας ότι η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος και αυτών των εικόνων. “Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι και απλά να παρακολουθούμε” σημείωσε. “Υπήρξε αύξηση της κινητικότητας, τουλάχιστον ένα 16% καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουμε πολλούς παράγοντες, δεν είναι τι γίνεται μόνο μέσα στο κατάστημα, αλλά και τι γίνεται έξω και μέχρι να φτάσει ο πολίτης εκεί” περιέγραψε.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ο κ. Σύψας δήλωσε πως αυτές σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ενδεχομένως με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ προς το παρόν φαίνεται να μην επηρεάζεται από το εμβόλιο.

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.