Το μήνυμα της Φον Ντερ Λάιεν στους «27» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού | ενότητες, κόσμος


Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τα κράτη μέλη την προετοιμασία των εθνικών συστημάτων υγείας για την επικείμενη πρόταση της 17ης Μαρτίου για ένα “πράσινο ψηφιακό πάσο” το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις όσων έχουν αρνητικό τεστ PCR, έχουν νοσήσει και έχουν αποκτήσει αντισώματα και όσων έχουν εμβολιαστεί. 

Στην επιστολή της η Πρόεδρος ζητά από τις 27 κυβερνήσεις να εφαρμόσουν σε εθνικό επίπεδο τις κατευθυντήριες γραμμές για την πιστοποίηση εμβολιασμού και την πιστοποίηση αποτελεσμάτων τεστ, όπως έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο και ζητά την υλοποίηση των προβλεπόμενων από τους οργανισμούς που διεξάγουν τα τεστ και τους εμβολιασμούς.

Η Πρόεδρος στην επιστολή της σημειώνει ότι “η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί” της υπόθεσης, και προς τον σκοπό αυτό εθνικές λίστες με τους φορείς που διεξάγουν εμβολιαμούς και τεστ πρέπει να εκπονηθούν και να δημοσιοποιηθούν. Ζητά δε από τις κυβερνήσεις θα φτιάξουν την υποδομή online επαλήθευσης με πρόσβαση σε εκδότες και ελεγκτές των σχετικών πιστοποιητικών.

Η Φον Ντερ Λάιεν ενημερώνει τους ηγέτες ότι η πρόταση της Κομισιόν για το “ψηφιακό πράσινο πάσο”, θα αφορά μόνο τη χρονική περίοδο όπου υπάρχουν περιορισμοί μετακινήσεων και “μόνο όπου δικαιολογείται και είναι απολύτως απαραίτητο”.

Η Πρόεδρος τονίζει ότι “οφείλουμε να αποτρέψουμε τις διακρίσεις μεταξύ των πολιτών”, και ειδικότερα όσων δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, ή δεν ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία”. Καταλήγει εξηγώντας ότι το κοινό σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο αν τα εθνικά συστήματα είναι εκ των προτέρων έτοιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η επικείμενη πρόταση της 17ης Μαρτίου απευθύνεται προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο προς έγκριση. Η Γαλλία, το Βέλγιο και 15 ακόμα κράτη μέλη δεν συμφωνούν προς το παρόν με την απόδοση ταξιδιωτικών διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους. Η Γερμανία επιφυλάσσεται για την εξέταση των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν. Το ψηφιακό πράσινο πάσο αφορά τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. Για τις μετακινήσεις από τρίτες χώρες ισχύουν μέχρι νεοτέρας οι συστάσεις του Συμβουλίου, οι οποίες δεν περιέχουν τον εμβολιασμό ως κριτήριο εισόδου στην ΕΕ και θα πρέπει να τροποποιηθούν ή όχι από το Συμβούλιο.

Η επιστολή της Φον Ντερ Λάιεν στους «27»

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.