Αναφύεται το ερώτημα αν η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τις άλλες χώρες-μέλη σε ρευστότητα, ή (αν έλαβε ενισχύσεις ρευστότητας όσες και οι άλλες χώρες-μέλη) γιατί δεν κατευθύνθηκε το σύνολο των ενισχύσεων στην ελληνική οικονομία αλλά και τί απέγιναν τα 9 περίπου δισ. ευρώ που λείπουν
Ικανοποίηση για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε το απόγευμα (για μια ακόμη φορά) και μετέφερε ως κλίμα για την Ελλάδα από τη συνεδρίαση του eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αναλυτικά, σημείωσε ο υπουργός, αναφορικά με την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.
Όμως, στο ανακοινωθέν του eurogroup υπάρχει μια αναφορά που είναι κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση και εμφανίζει ότι η χώρα μας ακόμη και χωρίς την πανδημία στην πραγματικότητα θα κατέγραφε ύφεση το 2020.
Συγκεκριμένα, στη δεύτερη παράγραφο του ανακοινωθέντος του eurogroup τονίζεται επί λέξει: “Η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το έκτακτο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων επέτρεψαν στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης το 2020, το οποίο αποτιμάται σε περίπου 8% του ΑΕΠ, επιπλέον των συστημάτων ρευστότητας περίπου 19% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ”.
Η αναφορά αυτή, που έρχεται σε συνέχεια ανακοινώσεων προ ημερών της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat για ύφεση στην Ελλάδα που υπερβαίνει το 8%, δείχνει ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε τροχιά υπανάπτυξης, ανεξάρτητα από το ισχυρότατο πλήγμα που δέχτηκε από την πανδημία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να προστεύσει, καταγράφοντας ύφεση αισθητά ψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Τα πράγματα για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία γίνονται ακόμη χειρότερα αφού σύμφωνα με το eurogroup οι ενισχύσεις σε ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας σε μέσες τιμές της ευρωζώνης ανέρχονται σε 32-33 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Σταϊκούρα το 2020 το κράτος κατέβαλε μόνο 24 δισ. για να στηρίξει την οικονομία. Με συνέπεια να αναφύεται το ερώτημα αν η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τις άλλες χώρες-μέλη σε ρευστότητα, ή (αν έλαβε ενισχύσεις ρευστότητας όσες και οι άλλες χώρες-μέλη) γιατί δεν κατευθύνθηκε το σύνολο των ενισχύσεων στην ελληνική οικονομία αλλά και τί απέγιναν τα 9 περίπου δισ. ευρώ που λείπουν.
Το σημερινό ανακοινωθέν του eurogroup από την επίσημη ιστοσελίδα εδώ
Πηγή
www.circogreco.gr