Οποιοσδήποτε κλυδωνισμός στην τουρκική οικονομία θα αυξήσει τους κλυδωνισμούς της Ευρώπης, δήλωσε ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα».
«Είναι πολύ μεγάλη οικονομία, από πλευράς μεγέθους, 80 εκατομμύρια άνθρωποι κι έχει δεχτεί πολλές επενδύσεις από το εξωτερικό», εξήγησε, τονίζοντας ότι στην Τουρκία έχουν επενδύσει κι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Ευρώπη δεν είναι και στην καλύτερή της φάση, προσπαθώντας να βγει από την πανδημία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα «ατού» του Τούρκου προέδρου, τη στιγμή που κατρακυλά η οικονομία της χώρας του.
Σχολιάζοντας το μπαράζ επαφών Τούρκων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής «βλέπει» έναν κοινό παρανομαστή: Το ΔΝΤ. «Ποιος μπορεί να δανείσει τώρα στην Τουρκία;», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «η φτωχοποίηση έχει έρθει στην Τουρκία και εξελίσσεται. Το ΔΝΤ μπορεί να την επιταχύνει, αν και νομίζω ότι στο Ταμείο έχουν αποκτήσει εμπειρία από τα λάθη που έκαναν στην Ελλάδα. Με έναν πληθωρισμό 19% και επιτόκια σε αυτό το ύψος, όσο ρυθμό ανάπτυξης κι αν έχεις – που έχει, και είναι εντυπωσιακό αυτό. Άρα, τους λέει ο Ερντογάν, φροντίστε να μην πάθω μεγαλύτερη ζημιά… Για να είστε και εσείς ωφελημένοι ».
«Προσπαθεί αφενός μεν να κλείσει τις προσωπικές του ιστορίες στις ΗΠΑ, με τη μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα που θα δικαστεί κάποια στιγμή. Νομίζω ότι ασκεί πιέσεις στον Μπάιντεν να υπάρξουν παρεμβάσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί μια καταδίκη της τράπεζας και της οικογένειας», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Όπως είπε, όλα αυτά έχουν κάποια όρια, προσθέτοντας: «Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι κάποιος επειδή πήρε τηλέφωνο κάποιον άλλον, θα γίνει αυτό και θα πάρει είτε τη μία είτε την άλλη κατεύθυνση».
«Ναι μεν μπορεί να υπάρχει η διάθεση και η προθεση παρεμβάσεων… Σε τελευταία ανάλυση πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κ. Ερντογάν, τι προσφέρει στη Δύση. Αν εξαρτάται τόσο πολύ η οικονομική επιβίωση της χώρας του από τη Δύση, ας πει στη Δύση τι έχει να προσφέρει», τόνισε ο κ. Πετράκης, κάνοντας στη συνέχεια μια ιστορική αναδρομή:
«Να σας γυρίσω στην περίοδο του 1920. Θυμάστε τι… τραχανά είχε ανοίξε η Τουρκία σε όλη τη Μέση Ανατολή και τελικά φύσιξε ο… άνεμος και πήρε όλη αυτή την υποδομή που είχε φτιάξει. Ε, εμένα αυτή η περίοδος που ζούμε τα τελευταία 2-3 χρόνια, μου θυμίζει έντονα την περίοδο εκείνη. Υπήρχαν Τούρκοι τότε όπου μπορείτε να φανταστείτε».
«Όλα στηρίζονται σε μια μεταβλητή που λέγεται τουρκική οικονομία, η οποία μη έχοντας ενεργειακούς πόρους, με το πετρέλαιο να ανεβαίνει, με την εκκροή των κεφαλαίων… Το διεθνές κεφάλαιο αντιλαμβάνεται ότι είναι μια μη ασφαλής χώρα η Τουρκία», πρόσθεσε.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen: «Επενδύει στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, τι έκανε ο Ερντογάν; Εξήγγειλε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμα επενδύσεων στην τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία. Αντιλαμβάνεστε τον πανικό και τη λογική…».
«Αν ο Ερντογάν είχε αφήσει στη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη, θα είχε ισορροπήσει την κατάσταση», επισήμανε, τονίζοντας ότι τώρα o Τούρκος πρόεδρος έχει τρεις επιλογές: ή να αυξήσει τα επιτόκια, ή να βάλει capital control ή να φωνάξει το ΔΝΤ.