Ο εφιάλτης συνεχίζεται: 3.500 με 4.000 κρούσματα περιμένουν σήμερα στον ΕΟΔΥ | ενότητες, covid-19


Πολύ ανησυχητικά και αποθαρρυντικά είναι τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα σήμερα είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τα 3.500 και να φτάσουν ακόμα και τον αριθμό ρεκόρ των 4.000. Αυτό προκύπτει και από τα δειγματοληπτικά τεστ του ΕΟΔΥ που έγιναν χθες σε μεγάλους Δήμους και αναμένεται να ενσωματωθούν στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο, δηλαδή έδειξαν θετικότητα έως και επτάμισυ τοις εκατό στην Αττική και 9,% στη Θεσσαλονίκη, όταν το όριο του συναγερμό είναι το 4 . Βλέπουμε δηλαδή ότι ανησυχητική είναι η τάση που καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξε μεγάλη πίεση στις Μονάδες Υγείας.

Οι σκληροί δείκτες της επιδημίας παραμένουν στο κόκκινο .Η πληρότητα των απλών κλινών CoViD στην Επικράτεια είναι 56,% και των ΜΕΘ 83% αντίστοιχα. Ενώ το τελευταίο 24ωρο, κατέληξαν 65 ασθενείς και συνολικά μέσα στον Μάρτιο σχεδόν 1.500 άτομα έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Υπάρχει λοιπόν έντονος προβληματισμός φαίνεται ότι η μικρή μείωση στις νοσηλείες των ασθενών με CoViD στην Αττική που είδαμε τα τελευταία 24ωρα, δεν μπορεί να υποστηρίξει εύκολα τους σχεδιασμούς για άνοιγμα δραστηριοτήτων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα εξακολουθήσει τουλάχιστον για ένα ακόμα δεκαήμερο.

Με αυτά λοιπόν, τα ανησυχητικά δεδομένα θα γίνει αύριο, η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, στην οποία, θα τεθεί επί τάπητος, το θέμα του ανοίγματος των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Ανοίγουν με… self test – Οι ημερομηνίες που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο και τα σχολεία – Τα σενάρια για το Πάσχα

Στο μεταξύ από την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, να ελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και από Δευτέρα 12 Απριλίου να επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. 

Αυτό βεβαίως είναι το επικρατέστερο σενάριο και η αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να το επικυρώσει. Βεβαίως το επιδιωκόμενο για την κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τις ανάγκες της οικονομίας και όπως όλα δείχνουν βασικό προαπαιτούμενο για την επαλήθευση του παραπάνω σεναρίου είναι η έγκαιρη προμήθεια με self test των φαρμακείων. Αυτή την ώρα γίνεται μια προσπάθεια για να οργανωθεί η μεταφορά των συσκευασιών αυτοδιάγνωσης σε φαρμακεία ολόκληρης της επικράτειας, ενώ ταυτόχρονα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση στις ΜΕΘ με τον καθηγητή Ν.Σαρηγιάννη να προβλέπει ο αριθμός των διασωληνωμένων να εκτοξεύεται στους 890. Περίπου 100 ασθενείς έχουν διασωληνωθεί εκτός εντατικής.

Υποχρεωτικά self test

Το επικρατέστερο σενάριο που περιγράφουμε παραπάνω, προϋποθέτει ότι για τους μαθητές και τους καθηγητές τα self test θα είναι υποχρεωτικά ενώ δεν είναι βέβαιο ότι αντίστοιχα θα υποχρεωθούν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων για να ανεβάσουν ρολά.  Πάντως φαίνεται ότι η κυβέρνηση προτείνει στους ειδικούς που θα αποφανθούν αύριο Τετάρτη επί του θέματος, για τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά να επιτρέπεται η φυσική παρουσία του πελάτη, με μήνυμα στο νέο πενταψήφιο αριθμό (13032) και click away μόνο για τα πολυκαταστήματα. Ο αριθμός των πελατών θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου.

Η  διαδημοτική μετακίνηση

Από το ερχόμενο Σάββατο η μετακινήσεις από δήμο σε δήμο (με το ιχ) θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες καθώς οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν να απλωθεί ο κόσμος σε μεγαλύτερους χώρους  και να φροντίζει βεβαίως,  να τηρεί τα μέτρα υγειονομικής προστασίας ακριβώς όπως έκανε την περασμένη άνοιξη.  Σήμερα η εικόνα είναι πολύ πιο ανησυχητική με τους πολίτες να συνωστίζονται σε μικρά αλσύλλια και πλατείες. Παράλληλα αναμένεται να περιοριστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά μία ώρα ( από δέκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί) και στα μέσα Απριλίου θα ανοίξει και εστίαση, με τα καταστήματα που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Το Πάσχα

Ρητώς οι ειδικοί της επιτροπής φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει να συσκεφθούν άλλη μία φορά την Παρασκευή 23 Απριλίου, πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, για να αποφασίσουν τι θα εισηγηθούν για τις μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια, με την κυρίαρχη άποψη, προς το παρόν, ότι θα πρέπει να φύγουν οι εκδρομείς προς τα χωριά ακόμα και αν τους συνοδεύουν ειδικά και αυστηρά μέτρα. Όπως και να έχει η απόφαση για την «Ανάσταση στο χωριό» θα ληφθεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη Μεγάλη Δευτέρα.

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.