Αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη για τη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία – Μόνο πώληση | ενότητες, κοινωνία


Στην απόσυρση της διάταξης για τη δυνατότητας διενέργειας rapid test και την καταγραφή των αποτελεσμάτων τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προχώρησε  ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης επιτρέποντας σε αυτά μόνο τη διάθεση των εν λόγω τεστ. 

Η σχετική νομοτεχνική βελτίωση με την οποία αποσύρεται η επίμαχη διάταξη η οποία αποτέλεσε μια ακόμα εστία αντιπαράθεσης κυβέρνησης φαρμακοποιών κατατέθηκε λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου έπειτα και από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μέλη της οποίας υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί νοσηλευτική πράξη και θα απαιτούσε πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού.

Η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 1 του νομοσχεδίου προέβλεπε αρχικά ότι:

Ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα. Τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι η κλινική ευαισθησία για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς, η ύπαρξη ποσοστού κλινικής ειδικότητας για SARS-CoV-2, καθώς και η συμπερίληψη στις ενδείξεις αποτελέσματος ένδειξης εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας, εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) που διατίθενται μέσω φαρμακείων, να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Με τη νομοτεχνική βελτίωση διαγράφηκε η πρόβλεψη ότι: «να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς», την οποία θα καθόριζε απόφαση του Υπουργού.

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.