Lockdown: Τι διχάζει τους λοιμωξιολόγους | ενότητες, κοινωνία


Μία πολύ δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει αυτή την ώρα, για να αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φώς για το άνοιγμα των σχολείων και των δραστηριοτήτων. 

Από τη μία  δηλαδή είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης ,για σταδιακό άνοιγμα, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η μαζικότητα των κρουσμάτων, η αύξηση των διασωληνωμένων καθώς και η αύξηση στον ημερήσιο αριθμό θανάτων που βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα. Δηλαδή τα σκληρά νούμερα, που δεν πάνε καλά.

Διχασμένοι οι ειδικοί 

Οι δύο αυτές τάσεις έχουν διχάσει και τα μέλη της Επιτροπής και πρέπει να πούμε ότι είναι αρκετοί αυτοί ,οι οποίοι θεωρούν πολύ παρακινδυνευμένο, οποιοδήποτε άνοιγμα ειδικά μετά τον σοκαριστικό χθεσινό αριθμό κρουσμάτων ,σχεδόν 4.500 περιστατικά, εκ των οποίων τα μισά στην Αττική. Μια πολύ ανησυχητική εικόνα που αποδίδεται τόσο στις μετακινήσεις που έγιναν το τριήμερο της Καθαρας Δευτέρας όσο και στη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Βέβαια η πιο αισιόδοξη προσέγγιση μελών της επιτροπής,  στηρίζεται κυρίως στην επικείμενη έναρξη μαζικών self tests , ένα σημαντικό επιδημιολογικό εργαλείο που ευελπιστείται ότι θα αναχαιτήσει τον ιό και θα επιτρέψει τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας καθώς και στην εκτίμησή ότι η επιδημία έχει φτάσει στην κορύφωσή της και θα υπάρξει ύφεση τις επόμενες εβδομάδες

“Κοκκινίζει” η Θεσσαλονίκη

Ωστόσο την ίδια ώρα συνεχίζεται η διασπορά του ιού στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ανεβαίνει επικίνδυνα και η Θεσσαλονίκη, εχθές έφτασε τα 500 νέα κρούσματα,  αριθμός που θεωρείται πολύ υψηλός, για τα δεδομένα της πόλης. Ενώ μεγάλη είναι  η διασπορά του κορωνοϊού στην Κρήτη, μάλιστα, στο Παγνη, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού, μέσα σε τρεις ημέρες έχουν εντοπιστεί πάνω από 40 κρούσματα, σε ασθενείς ,συνοδούς και προσωπικό σε διάφορες κλινικές.

Σημειώνεται ότι έχουν ξεπεράσει πλέον τους 8.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας ,τα νοσοκομεία είναι στα όρια τους, οι διασωληνωμένοι  έχουν φτάσει τους  740 και το κακό είναι ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι και τις επόμενες εβδομάδες ,θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Το πρωί ανοιχτό «παράθυρο» για άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο άφησε η Αριστοτελία Πελώνη ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

«Eισηγούμαστε να γίνει η άρση το συντομότερο δυνατό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα» διευκρίνισε. 

«Αν επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, θα δούμε την εισήγηση της επιτροπής, πιστεύουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην εκτόνωση και στο άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους… Πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού». 

Όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αν οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτραπούν, αναγνωρίζοντας και την κόπωση όλων, δε θα επιτραπούν φαινόμενα συγχρωτισμού όπως σε μικρές πλατείες. 

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα, λόγω κόπωσης. «Για να υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα γιατί τα μέτρα πρέπει να τηρούνται και προφανώς είμαστε σε έξαρση που πιέζει τους πάντες και το ΕΣΥ θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να γίνει διαχειρίσιμη αυτή η κούραση» τόνισε η κ. Πελώνη.

Λιανεμπόριο – λύκεια

«Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση… Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης» σημείωσε η κ. Πελώνη. Ερωτηθείσα αν θα ανοίξουν τα λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκαθάρισε ότι οι οποίες επαναλειτουργίες θα πρέπει να είναι σταδιακές και ελεγχόμενες. «Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί» σημείωσε. 

Μετακινήσεις το Πάσχα

«Είναι νωρίς να συζητήσουμε για μετακινήσεις το Πάσχα» αποσαφήνισε πάντως. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ελπίζω να υπάρξει αποκλιμάκωση σε κρούσματα και νοσηλείες».  

Σελφ τεστ

«Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα σελφ τεστ, είναι ένα πρόσθετο συμπληρωματικό εργαλείο, μαζί με την τήρηση των μέτρων και το τείχος ανοσίας των εμβολίων».

Τον τρόπο με τον οποίο θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα αν δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς περιέγραψε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Μιλώντας στο OPEN είπε ότι “πάμε σε άνοιγμα με περιορισμούς και χωρίς click away ή click in shop”. Όπως τόνισε ο ίδιος, “τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία. Έχουμε μεγάλη πίστη στην εισήγηση της Επιτροπής». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το πράσινο φως.

«Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση» ανέφερε. Για τα γυμναστήρια πάντως είπε ότι δεν είναι στην ατζέντα της συζήτησης για άνοιγμα στην παρούσα φάση. «Υπάρχει όντως κοινωνική πίεση. Ο ιός είναι εδώ, δίνει τη μάχη να μας κερδίσει. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην αυτοπροστασία. Υπάρχει ένα θέμα ηθικής, πώς στηρίζουμε αυτούς που δίνουν τη μάχη να επιβιώσουν. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας μετάβασης» είπε ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.