«Μαύρη» πρόβλεψη για 5000 κρούσματα – «Είναι η κορύφωση του τρίτου κύματος», λένε οι ειδικοί | ενότητες, κοινωνία


Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η διασπορά του ιού στη χώρα μας και ειδικά σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τώρα είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος  και είναι πιθανόν τα επόμενα 24ωρα να δούμε ρεκόρ κρουσμάτων. Μάλιστα εκτιμούν ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν στο τρομακτικό νούμερο των 5.000.

Στις ανησυχητικές αυτές εκτιμήσεις οδηγεί το γεγονός ότι το  προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.880 νέα κρούσματα κορωνοϊού, επί συνόλου όμως 16.000 τεστ ,όπως γίνεται τα Σαββατοκύριακα τα τέστ είναι πολύ λιγότερα ,ωστόσο αν γίνει η αναγωγή προκύπτει ότι το ποσοστό θετικότητας είναι πολύ υψηλό επίπεδο, είναι γύρω στο 11,%, σχεδόν τριπλάσιο από το όριο ασφαλείας που είναι  το 4%.Βέβαια ευελπιστείτε ότι από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση, ωστόσο για να  αποτυπωθεί αυτό στο σύστημα υγείας πρέπει να περάσουν τρείς με τέσσερις εβδομάδες.

Η πίεση λοιπόν στα νοσοκομεία  είναι μεγάλη και αναμένεται να συνεχιστεί όλο το μήνα. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν  73 θάνατοι και άλλες 576 εισαγωγές, με τις μισές από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Δεκάδες είναι οι ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ενώ έχουν πλέον εξαντληθεί και οι απλές κλίνες covid.

Από αύριο προστίθεται και το Θριάσιο, στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας Covid ενώ προετοιμάζεται και άλλο νοσοκομείο που πιθανόν να είναι το Γεννηματάς. 

Self test

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διανομή των self test, στα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που θα είναι οι πρώτες περιοχές οι οποίες θα τα διαθέσουν στους πολίτες ενώ στόχος είναι ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Ηδη από το Σάββατο βρίσκεται στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των τεστ, με περίπου ένα εκατομμύριο δείγματα και τις επόμενες ημέρες θα παραληφθούν άλλα 2 εκατομμύρια.

Με αυτά τα δεδομένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη από αύριο ή μεθαύριο, θα μπορούν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία, οι εκπαιδευτικοί και οι  μαθητές 16 έως 18 ετών που έχουν προτεραιότητα καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Στη συνέχεια η επόμενη ομάδα είναι οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο και τουρισμό και μετά θα συνεχιστεί η δωρεάν παροχή τους, για όλους τους υπόλοιπους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών. Ενώ οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο.

Σημειώνεται ότι τα test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία θα γίνονται στο σπίτι και  οσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Οσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ, σε δημόσια δομή.

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.