Lockdown: Όλα ανοικτά αναμένοντας την εισήγηση της επιτροπής – Τι λέει η κυβέρνηση, τι φοβούνται οι ειδικοί | ενότητες, κοινωνία


Αύριο Τετάρτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συνεδριάσει, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, με μοναδικό θέμα συζήτησης αν θα ανοίξουν τα σχολεία από τη ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Στη «φαρέτρα» των ειδικών είναι πλέον και τα self-tests και πρόθεση της κυβέρνησης είναι από αυτή τη Δευτέρα να επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προτεραιότητα του Λυκείου, λόγω των Πανελληνίων εξετάσεων, αλλά και γιατί έχουν μείνει κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, με επίκεντρο την επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αναλύονται ανά περιοχή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επιβαρυμένες περιοχές. Τρεις από αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και η Κοζάνη, όπου δεν άνοιξαν τελικά τη Δευτέρα τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και κρίθηκε πως η χαλάρωση των μέτρων θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 622 νέα κρούσματα κορονοϊού, 135 στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και 98 στην Περιφέρεια Κοζάνης.

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση λένε ότι είναι ακόμα νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα τι θα γίνει το Πάσχα.

Ωστόσο ο Άκης Σκέρτσος εκτίμησε ότι ίσως επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού αρχές Μαΐου, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως θεωρεί πολύ λογικό να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις το Πάσχα.

Γεραπετρίτης: Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων και το Πάσχα

Για το άνοιγμα των σχολείων – με προτεραιότητα τα Λύκεια- αλλά και για το αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

“ΗΕπιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά έχει να κάνει και με ζητήματα μαθησιακά”, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια λόγω των Πανελλαδικών. “Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα να επιμηκυνθεί η σχολική περίοδος που δεν είναι εύκολο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σχετικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. “H λογική είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Βεβαίως και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης” υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν περιορισμοί σε μετακινήσεις εκτός νομού, είπε πως είναι πρώιμο να συζητηθεί. “Θέλουμε να υπάρχει υπερτοπική μετακίνηση, βεβαίως όχι σε περιοχές όμως που κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες” τόνισε.

Άνοιγμα αγοράς

Σε ό,τι αφορά στο σταδιακό άνοιγμα τη αγοράς, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι σκέψη να υπάρξει μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια σοβαρότατη κόπωση στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα που πράγματι λειτουργούν επί μακρόν. «Η βασική μας θέση είναι ότι δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα, έτσι ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια και σε πλατείες έξω από καφέ ή μπαρ που δυστυχώς παρατηρούνται», τόνισε.

Επιδημιολογική κατάσταση

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως ο δείκτης των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει πάντοτε αντικειμενικά την κατάσταση, γιατί συνδέεται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται. “Ήδη έχουμε φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, με περισσότερα από 50.000 τεστ. Άρα είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές και στις νοσηλείες στην Αττική σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια μικρή αναμονή για τις κλίνες ΜΕΘ. “Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλοι οι ασθενείς βρίσκονται υπό αναπνευστική υποστήριξη, τους παρέχεται δηλαδή απόλυτη ιατρική κάλυψη”. Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε ειδικές περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Παπαθανάσης στον realfm 97,8: Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να γίνει Μπέργκαμο – Μετά το Πάσχα η εστίαση

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον realfm 97,8 μίλησε σχετικά με την πρώτη ημέρα ανοίγματος του λιανεμπορίου αλλά και για όλες τις εξελίξεις ο Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων “Καμία κίνηση δεν είναι πρόωρη, είναι κινήσεις που γίνονται κατόπιν συνεδρίασης ενός πολύ σημαντικού οργάνου, που έχει πάρει πολλές αποφάσεις από την έναρξη της πανδημίας. Όταν λοιπόν λαμβάνεται η απόφαση μετρούν κάτι πολύ πιο σύνθετο από αυτό που μπορούμε να δούμε εμείς, δηλαδή την τάση της διασποράς, την αυξητική τάση. Υπάρχουν κάποια διαγράμματα που δείχνουν πώς θα κινηθεί με βάση τα δεδομένα που έχουν και με αυτόν τον τρόπο λαμβάνεται η απόφαση. Αυτό συνέβη και μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής. Παρατηρήθηκε μια έξαρση και ελήφθη μια απόφαση”.

“Κάθε απόφαση είναι ζυγισμένη και τα δεδομένα πολύ σύνθετα για να τα αναλύσουμε έτσι εύκολα, απλά με τον αριθμό των κρουσμάτων” υπογράμμισε.

“Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, δεν θα αφεθεί η πατρίδα μας να γίνει Μπέργκαμο, πρώτα και πάνω από όλα είναι η υγεία. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ειπώθηκε αυτό, η οικονομία έρχεται δεύτερη. Θα συνεχίσουμε με μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Αν η διασπορά αρχίσει να έχει εκθετικούς ρυθμούς, δεν θα μείνει άπραγη η πολιτεία. Θα ακούσει τους επιστήμονες και θα πράξει δεόντως” συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πότε θα επανεξεταστεί το θέμα των τριών πόλεων, στις οποίες παραμένουν κλειστά τα μαγαζιά απάντησε ότι “το σίγουρο είναι ότι μέχρι την Παρασκευή, η οποία είναι ημέρα συνεδρίασης της επιτροπής και γίνεται εισήγηση στην κυβέρνηση, θα έχει υπάρξει μια απόφαση της επιτροπής. Θα πρέπει να περιμένουμε. Η συμπεριφορά του ιού έχει μια επιθετικότητα και δεν μπορούμε να πούμε κάτι σήμερα, είναι πολλές οι ημέρες μέχρι την Παρασκευή, για να κάνουμε προβλέψεις”.

Αναφορικά με την εστίαση τόνισε ότι “θεωρώ ότι μετά το Πάσχα και σε εξωτερικούς χώρους θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να λειτουργούμε και πάλι. Το κάθε άνοιγμα, δημιουργεί κάποιες συνθήκες διασποράς του ιού. Κανένας υπουργός Ανάπτυξης δεν θέλει την οικονομία κλειστή”.

Σαρηγιάννης στον Realfm: Στις 28 Απριλίου η κορύφωση – Εκτίμηση για περίπου 900 διασωληνωμένους

“Είμαστε μπροστά σε μια συνέχιση της αυξητικής πορείας, η οποία ελπίζω ότι θα σταματήσει, θα ανακοπεί πανελλαδικά από τις 18 του μήνα και έπειτα. Αυτό με την λογική ότι θα μπουν στο παιχνίδι και θα λειτουργήσουν γρήγορα και καλά και μαζικά τα self test. Το κλειδί αυτή τη στιγμή είναι αυτό. Και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε σε συνδυασμό με την οργανωμένη ήδη αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών, το οποίο θα είναι το στρατηγικό μας όπλο για το μέλλον” ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Για την άμεση ανάσχεση της πανδημίας απαιτείται να εφαρμόσουμε σοβαρά τα self test και όλα τα υπόλοιπα, που έχουν να κάνουν με την ιχνηλάτηση, την καραντίνα των θετικών κτλ» πρόσθεσε.

Το σημαντικότερο ζήτημα για τον μήνα Απρίλιο είναι η διαχείριση του συστήματος υγείας. Οι δικοί μας υπολογισμοί είναι ότι η κορύφωση για τις ανάγκες σε ΜΕΘ και διασωλήνωση θα είναι γύρω στις 28 Απριλίου, άρα όλος ο μήνας. Τότε θα μιλάμε για περίπου 900 ασθενείς με ανάγκη για διασωλήνωση σε κλίνες ΜΕΘ. Αυτό ειλικρινά χρειάζεται άμεση και στενή συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Ελπίζω να λαμβάνεται ήδη πρόνοια” σημείωσε. Όπως είπε, “είναι καθαρά θέμα συνεργασίας για να αποφύγουμε τα χειρότερα”.

“Το άνοιγμα του λιανεμπορίου επιβαρύνει γύρω στο 4% με 5%. Εγώ πιστεύω ότι ήταν λογικό να γίνει με βάση την ανάγκη για επιβίωση ανθρώπων που έχουν μικρά καταστήματα. Υπήρχαν περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, στις οποίες δυστυχώς η κλίση της καμπύλης ήταν πολύ πιο οξεία από ότι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας ήταν αντίστοιχη. Εγώ συμφωνώ με την απόφαση της επιτροπής να προτείνει να μην ανοίξουν τα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη και στην Πάτρα. Όσα είπα για τη Θεσσαλονίκη, ισχύουν και για την Πάτρα. Η αλήθεια είναι ότι συμφωνώ γιατί η λογική είναι να ανοίξουν με self test και να υπάρχει η δυνατότητα να ελέγξει κανείς τη διασπορά, να ανοίξουν με αυξημένο ποσοστό υγειονομικής ασφάλειας” κατέληξε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.