Φονική πυρκαγιά Μάτι: Συγκλονιστικές συνομιλίες από την ημέρα της τραγωδίας με 103 νεκρούς | ενότητες, κοινωνία


Λίγο πριν η δικογραφία για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 φτάσει στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα κρίνει για το εάν και ποιοι από τους εμπλεκόμενους θα παραπεμφθούν σε δίκη, νέες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που εντάχθηκαν σε αυτή δείχνουν όχι μόνο την απουσία του κρατικού μηχανισμού αλλά και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες  γνώριζαν πως υπήρχαν νεκροί πριν από τη σύσκεψη που έγινε παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον προκύπτει ότι εναέρια μέσα που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς που άφησε πίσω της 103 νεκρούς έμειναν καθηλωμένα.

Τα εν λόγω στοιχεία περιήλθαν στα χέρια της Δικαιοσύνης μετά την κατάσχεση από τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη του επίμαχου καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Ο δικαστικός λειτουργός ολοκλήρωσε πριν λίγες ημέρες την κύρια ανάκριση μετά και την λήψη απολογιών από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης κι αφού η Εισαγγελία απάντησε τρεις φορές αρνητικά στο αίτημά του για άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής ποινικής σε βάρος εμπλεκόμενων στην κατάσβεση στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ηχητικά « φωτιά»

Ενδεικτικό για το « αλαλούμ» που επικρατούσε την ώρα που εξελισσόταν η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, είναι η συνομιλία που είχε αξιωματικός υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστική κι ενώ ήταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του αρμόδιου, τότε, υπουργού Νίκου Τόσκα.

Στην εν λόγω συνομιλία αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ζητά να ενημερωθεί για το εάν υπάρχουν νεκροί:

– Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

– Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει… Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς… Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο . Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

– Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς;

– Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα .

– Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε… Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.

«Έχει νεκρούς»

Σε άλλη συνομιλία πυροσβέστης συνομιλεί με την μητέρα του στην οποία λέει ότι υπάρχουν νεκροί άλλα το κρύβουν: «Μάνα πέφτω… Ούτε νερό… Χαμός γίνεται… Έχει νεκρούς…» λέει ο πυροσβέστης.

Η γυναίκα του απαντά πως γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση γιατί είπαν στην τηλεόραση ότι πιθανόν να υπάρχουν και νεκροί . «Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν» της λέει ο γιος της.

Σε μία ακόμη συνομιλία πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ακούγονται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται… Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα…»

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και επικοινωνίες των Πύργων Ελέγχου των αεροδρομίων.

Από αυτές προκύπτει πως το διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 της 23ης Ιουλίου 2018 δυο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και να παραμείνουν ακινητοποιημένα για την παραλαβή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.