ΕΕ: Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αποφασίζουν απόψε οι «27» – Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης | ενότητες, πολιτική


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωμάτη κράτους μέλους που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το περιστατικό χαρακτηρίζεται από όλους ως πρωτοφανές και σε συνέχεια της αντίδρασης του Έλληνα Πρωθυπουργού θα αποτελέσει το κύριο θέμα στο αποψινό δείπνο, όπου οι εταίροι θα το συνδυάσουν με συζήτηση για Ρωσία.

Όπως εξήγησε, αναμένεται να προταθούν μέτρα κατά της Λευκορωσίας, τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν και στο κείμενο των συμπερασμάτων και τα οποία θα συνυπογράψουν όλα τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι αν κάποια χώρα θέσει εμπόδια τότε θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις, ενώ έδειξε προς την Ουγγαρία αναφερόμενος σε κάποιες υπόνοιες που είχε αφήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του χθες βράδυ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, ο διπλωμάτης έκανε λόγο για έρευνα από τον ΙCAO, αναστολή υπερπτήσεων από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ για την Belavia, αλλά και αναστολή κάθε τράνζιτ, συμπεριλαμβανομένου χερσαίου από Λευκορωσία προς ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις τομεακές κυρώσεις, που ως πλαίσιο υφίστανται ήδη, αναμένεται εντολή για το πώς θα ενισχυθεί η σχετική λίστα. Προτάσεις από τα κράτη μέλη θα κατατεθούν στο Συμβούλιο κατά αξιωματούχων και οντοτήτων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ θα λάβει εντολή να εκπονήσει έκθεση για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία αν και δεν θα κατονοματεί θα “φωτογραφηθεί με τη φράση “και όποιος έχει ευθύνη πέραν των Λευκορώσων”.

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για τη Ρωσία, αυτά θα είναι λιτά και θα εκφράζουν την αλληλεγγύη των 27 έναντι των στοχοποιημένων από τη Μόσχα, στη βάση των 5 κατευθυντηρίων γραμμών για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας.

Σε σχέση με τη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο διπλωμάτης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια ορισμένων κρατών για το γεγονός ότι η Ουγγαρία μπλοκάρει τα συμπεράσματα υποβαθμίζοντας την κοινή θέση της ΕΕ.

Σε σχέση με το ΗΒ, οι 27 θα καλέσουν το Λονδίνο σε υλοποίηση συμφωνηθέντων, περιλαμβανομένων των θεμάτων της αλιείας, που θα τεθούν από τον Πρόεδρο Μακρόν, αν και όπως είπε, οι Βρετανοί δεν έχουν δώσει δείγματα ότι καλόπιστα θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο διπλωμάτης δήλωσε ότι τα συμπεράσματα δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη και υπάρχουν ενστάσεις από τους Πολωνούς. Μια σειρά από χώρες επιθυμούν “λιτά συμπεράσματα, εν αναμονή νομοθετημάτων αργότερα”, επισημαίνοντας την ανάγκη για ομαλή μετάβαση.

Σε σχέση με το Πιστοποιητικό COVID19, οι 27 θα χαιρετήσουν την συμφωνία και θα παραπέμψουν στις εθνικές αρχές για τις επιμέρους εσωτερικές χρήσεις.

Πηγή

www.real.gr

Related Posts

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.